Jadis

A Jadis Audio történelme André Calmettes, szenvedélyes francia hifi-kutakodó és a zene szerelmese, fiatalos elhivatottságával kezdődött.
Minden szabadidejét annak szentelte, hogy kiválogassa a legjobb technikai megoldásokat a legpontosabb zenei reprodukció érdekében. Az 1980-as években úgy érezte, ha neki magának, akkor az emberek többségének is, szüksége van a koncerteken elhangzottak újbóli meghallgatásakor létrejövő érzelmek átélésére. Létre hozott néhány prototípust, amelyek nagy hatást gyakoroltak audiofil körökben. Minden bemutató alkalmával a megkérdezett hallgatóság pozitívan nyilatkozott a hangzásról. A készülékek kiváló minőségűre sikerültek, jobb hangzásúak voltak, mint a legjobb erősítők abban az időben.
A sikeren fellelkesedve André úgy döntött, hogy 1983-ban racionalizálja az eddig tapasztaltakat és megkonstruálja máig nagyon sikeres modelljét az Orchestra-t. Az elején, az erősítő egységeket, eredeti tervek szerint, néhány alapkapcsolás felhasználásával gyártották, de gyorsan kiderült, technikusai saját filozófiája alapján képesek még jobb elektronikákat előállítani. A Jadis munkásságának alapja a fejlesztés, a bizalom és a megbízhatóság. A Jadis Orcestra csöves erősítő belépő abba a világba amit a cég kitartó munkával létrehozott.

Jadis – SE 300B

Jadis 845

Jadis I–35

A Jadis I–35 könnyedebb, filigrán és finomabb optikai hatású, mint a konkurens modellek, valójában ezen a szép, folyóírású logó is segít. A Jadis krómozott acélváz és a 24 karátos arany kezelőgombok, valamint az előlap kombinációja, kitűnő, egyedi megjelenést adnak.

A teljesítmény-kimeneti szakasz a közelmúltban bevezetett KT120 csövekre épül, egyenes leszármazottja a Valve Compnay KT88-as tetródáinak. A KT120 cső a Jadis I–35-ben egy valamivel kifinomultabb szerepet kapott, „A”-osztályú működésben, őrült nagy, 30Watt csatornánkénti teljesítményt várunk tőle. A KT120-asok autobias módban működnek, amely maximalizálja a cső élettartamát és működtet egy Ultralinear áramkört. Az egyes csatornákhoz osztott tekercsű primer transzformátorok csatlakoznak, ezeket is házon belül tervezik és gyártják. Minden vezetékezés pontól-pontig történő kézi forrasztással feltűnően logikus útvonalat követve készül. A forrasztások következetesen tiszták és pontosak, az I–35 „kincsesláda” belül is úgy néz ki, mint kívülről.

Jadis Diaposon

Jadis I-70

Jadis JA-30

Jadis JP-30

A csöves erősítők hangminőségének, így a Jadis erősítőknek is, alapja a hibátlan kimenő transzformátor. A Jadis erősítőkben alkalmazott transzformátorokat kizárólag Villedubert-ben a gyárban készítik, kézzel tekercselik, majd kiöntik egy speciális gyantával, amely garantálja a maximális szigetelést és abszolút termikus stabilitást. A koncepció szerint elpusztíthatatlanok, ez ad az erősítőnek terheléstől független energikusságot.

A Jadis erősítői egyedi megoldásokat tartalmazó konstrukciók, amatőr módon történő csőcserélgetés nem javasolt! Mert nem egyszerűen más csövek bedugásának kérdése a dolog, hanem az előfeszítés (bias), munkapont és a fűtőáramkör precíz beállítása szükséges. A legfontosabb, hogy egyes csövek (pl.: az ECC832 JJE vagy ECC83S JJE) lábkiosztása is más! Tehát egyértelmű, hogy csak Jadis erősítő javításában jártas szakember végezze. A gyártó gondosságára jellemző, hogy minden elektroncsövet amit az erősítő csomagolásában találunk sorszámmal bejelöl és sorrendjét külön feltünteti a kezelési utasításban található összeállítási rajzon is. A csövek párba válogatottak, minden csere az elektronikában több ponton történő műszeres utánaállítást von maga után a gyártó ajánlásai szerint. Nem odaillő alkatrészcsere, szakszerűtlen beavatkozás a garancia elvesztését vonja maga után.