Jadis

A Jadis Audio történeleme André Calmettes, szenvedélyes francia hifi-kutakodó és a zene szerelmese, fiatalos elhivatottságával kezdődött.
Minden szabadidejét annak szentelte, hogy kiválogassa a legjobb technikai megoldásokat a legpontosabb zenei reprodukció érdekében. Az 1980-as években úgy érezte, ha neki magának, akkor az emberek többségének is, szüksége van a koncerteken elhangzottak újbóli meghallgatásakor létrejövő érzelmek átélésére. Létre hozott néhány prototípust, amelyek nagy hatást gyakoroltak audiofil körökben. Minden bemutató alkalmával a megkérdezett hallgatóság pozitívan nyilatkozott a hangzásról. A készülékek kiváló minőségűre sikerültek, jobb hangzásúak voltak, mint a legjobb erősítők abban az időben.
A sikeren fellelkesedve André úgy döntött, hogy 1983-ban racionalizálja az eddig tapasztaltakat és megkonstruálja máig nagyon sikeres modelljét az Orchestra-t. Az elején, az erősítő egységeket, eredeti tervek szerint, néhány alapkapcsolás felhasználásával gyártották, de gyorsan kiderült, technikusai saját filozófiája alapján képesek még jobb elektronikákat előállítani. A Jadis munkásságának alapja a fejlesztés, a bizalom és a megbízhatóság. A Jadis Orcestra csöves erősítő belépő abba a világba amit a cég kitartó munkával létrehozott.

Jadis – Orchestra

A Jadis Orchestra erősítő jellemzői: a kellő dinamika, a mély hangok tisztasága, a „magasabb régiók” briliáns megvalósítása, az elszíneződések teljes hiánya és a legtöbb muzsika kiváló interpretálása. Mindez egyedi kapcsolástechnikával, kézi szereléssel, lábtól lábig forrasztásos technológiával megoldva. Ideális erősítő szinte minden – akár a háklis impedanciamenetű – hangsugárzók meghajtására is.

Készül két hangszínszabályzóval felszerelt Reference modell is.

Teljesítmény 2×40 Watt
Frekvenciamenet 5 Hz – 60 000 Hz
Bemeneti impedancia 100 kOhm
Kimeneti impedancia 1-16 Ohm
Tömege 20 kg
Méretek 530×270×200 mm

Jadis I–50

Csöves integrált erősítő. Azt sulykolták a 1980-as években, hogy a csöves elektrotechnika a múlté és el is avul idővel. Azonban az idő és a minőségi zenehallgatás továbbélése rácáfolt minderre. A Jadis azért tartja életben ezt a technológiát, mert ez adja vissza a legjobb minőségű hangzást. Bár a cső gyártók is kevesebben lettek az elmúlt évtizedekben a jelenleg is praktizálók még mindig innovatívak és egymás után kínálják a vezető erősítőgyártóknak az új csöveket. Amikor a Tung-Sol megjelentette legújabb KT–150 típusú elektroncsöveit a Jadis mérnökei rögtön hozzáláttak egy új integrált erősítő megkonstruálásához és kivitelezéséhez. Az I–50 teljesen példa nélküli Jadis. Specifikus kimenő transzformátorok szükségesek, mert a KT–150 elektroncső más konstrukciójú az eddig megszokottaknál és nem téveszthető össze más (KT90, KT88, stb …) elektroncsövekkel. A legújabb-kori zenehallgatási igények pedig életre hívták a közvetlen egy (digitális USB bemenet) számítógépre csatlakoztatás lehetőségét! Az I–50 vizuálisan is viszonyul a jelenlegi egyszerű push/pull integrált erősítők Jadis családjához, azonban ötvözi a legjobb „cső-hangot” a legmodernebb formával, felszerelkezve hangerő szabályzós távirányítóval és 50W csatornánként „A”-osztályú teljesítménnyel.

Teljesítmény 2×50 Watt „ A”-osztály
Frekvenciamenet 20 Hz – 20 000 Hz
Érzékenység 110mV
Csőkészlet 4 x KT150, 2 x ECC83, 3 x ECC82
Méretek 485×345×330 mm
Tömeg 32 kg

Jadis I–35

A Jadis I–35 könnyedebb, filigrán és finomabb optikai hatású, mint a konkurens modellek, valójában ezen a szép, folyóírású logó is segít. A Jadis krómozott acélváz és a 24 karátos arany kezelőgombok, valamint az előlap kombinációja, kitűnő, egyedi megjelenést adnak.

A teljesítmény-kimeneti szakasz a közelmúltban bevezetett KT120 csövekre épül, egyenes leszármazottja a Valve Compnay KT88-as tetródáinak. A KT120 cső a Jadis I–35-ben egy valamivel kifinomultabb szerepet kapott, „A”-osztályú működésben, őrült nagy, 30Watt csatornánkénti teljesítményt várunk tőle. A KT120-asok autobias módban működnek, amely maximalizálja a cső élettartamát és működtet egy Ultralinear áramkört. Az egyes csatornákhoz osztott tekercsű primer transzformátorok csatlakoznak, ezeket is házon belül tervezik és gyártják. Minden vezetékezés pontól-pontig történő kézi forrasztással feltűnően logikus útvonalat követve készül. A forrasztások következetesen tiszták és pontosak, az I–35 „kincsesláda” belül is úgy néz ki, mint kívülről.

Teljesítmény 30W csatornánként (1-16 Ohm/14.8dBW)
Frekvenciamenet 20Hz–20 000Hz, -3dB
Csőkészlet 3×12AU7, 2×12AX7, 4×KT120
Bemeneti érzékenység 100 mV
Bemeneti impedancia kisebb, mint 100kOhm
Méretek 510×225×335 mm
Tömeg 25 kg

A csöves erősítők hangminőségének, így a Jadis erősítőknek is, alapja a hibátlan kimenő transzformátor. A Jadis erősítőkben alkalmazott transzformátorokat kizárólag Villedubert-ben a gyárban készítik, kézzel tekercselik, majd kiöntik egy speciális gyantával, amely garantálja a maximális szigetelést és abszolút termikus stabilitást. A koncepció szerint elpusztíthatatlanok, ez ad az erősítőnek terheléstől független energikusságot.

A Jadis erősítői egyedi megoldásokat tartalmazó konstrukciók, amatőr módon történő csőcserélgetés nem javasolt! Mert nem egyszerűen más csövek bedugásának kérdése a dolog, hanem az előfeszítés (bias), munkapont és a fűtőáramkör precíz beállítása szükséges. A legfontosabb, hogy egyes csövek (pl.: az ECC832 JJE vagy ECC83S JJE) lábkiosztása is más! Tehát egyértelmű, hogy csak Jadis erősítő javításában jártas szakember végezze. A gyártó gondosságára jellemző, hogy minden elektroncsövet amit az erősítő csomagolásában találunk sorszámmal bejelöl és sorrendjét külön feltünteti a kezelési utasításban található összeállítási rajzon is. A csövek párba válogatottak, minden csere az elektronikában több ponton történő műszeres utánaállítást von maga után a gyártó ajánlásai szerint. Nem odaillő alkatrészcsere, szakszerűtlen beavatkozás a garancia elvesztését vonja maga után.